Lokaal nieuws vrijdag 16 november 2018

Misverstanden rond hypotheken

'Het kan echt anders, ook in de financiële wereld'

Deel 3: Misverstanden rond hypotheken

In de praktijk loop ik vaak tegen vragen aan waarvan ik eerlijk gezegd niet wist dat ze speelden. Vragen van starters, maar ook van doorstromers en oversluiters. Blijkbaar is er nog steeds veel onduidelijkheid omtrent wat wel en wat niet mag en kan rond hypotheken. Om die reden heb ik een aantal misverstanden rond hypotheken op een rijtje gezet:

Misverstand: 'Naast advies- en bemiddelingskosten betaal ik mijn adviseur geen andere kosten'. In veel gevallen klopt dit. Echter, steeds meer tussenpersonen vragen u naast een tarief voor advies- en bemiddeling een abonnement voor 'onderhoud' bij hen af te nemen. Bedenk goed of u dit ook echt wilt. U betaalt maandelijks voor een dergelijk abonnement en het is de vraag of u er ooit gebruik van maakt.

Misverstand: 'Ik mag geen aflossingsvrije lening meer afsluiten'. Voor starters is dit inderdaad juist. Doorstromers en oversluiters mogen wél een aflossingsvrij deel in hun hypotheek opnemen. De hoogte van dit deel is afhankelijk van de hoogte van de bestaande hypotheek én van de waarde van hun (nieuwe) woning.

Misverstand: 'Ik kan niet meer extra lenen voor een verbouwing'. Dit is onjuist. Er mag nog steeds extra geleend worden voor een verbouwing. Of de volledige verbouwing ook extra geleend kan worden is afhankelijk van de waarde van de woning ná de verbouwing. Een makelaar maakt een inschatting van de waarde van de woning alsof die al verbouwd is.

Misverstand: 'Ik moet de bijkomende kosten voor notaris, overdrachtsbelasting, advies- en bemiddeling en taxatie uit eigen middelen betalen'. Dit is vaak maar deels waar. Stel je koopt een woning voor € 200.000. Aan bijkomende kosten zou je dan bijvoorbeeld € 8.000 kwijt zijn. Wanneer uit de taxatie blijkt dat de woning echter € 203.000 waard is, dan mag je dat ook in bijna alle gevallen financieren. Betekent dat je nog € 5.000 aan eigen middelen moet inbrengen. 

Geert Jan Haringsma

GJH financieel advies

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio De Fryske Marren (De Friese Meren).

Aanmelden