Lokaal nieuws maandag 15 oktober 2018

Verplicht aflossen op uw lening?

'Het kan echt anders, ook in de financiële wereld'

Deel 2: Verplicht aflossen op uw lening?

Op 1 januari 2013 is het nieuwe hypotheekrecht in werking getreden. Dit betekent dat wanneer iemand ná die datum voor het eerst een woning koopt de bijbehorende hypotheek volledig in 30 jaar moet aflossen. Naar eigen keuze kan dit annuïtair of lineair. In beide gevallen is de lening na 30 jaar afgelost. Verschil tussen beiden zit in de maandlast. Bij een annuïtaire lening blijft de bruto maandlast gedurende 30 jaar gelijk. Bij een lineaire variant daalt de maandlast gedurende 30 jaar.  Waarom dan toch voor de annuïtaire variant kiezen? Omdat deze in de beginjaren (veel) goedkoper is dan de lineaire aflossing. Echter: de bij elkaar opgetelde maandlasten over 30 jaar bekeken zijn bij de lineaire variant lager dan bij de annuïtaire.

Maar had u al een zogenaamde eigen-woning-schuld vóór 1-1-2013? Dan bezit u een oud hypotheekrecht en dit is een waardevol bezit. Dit betekent namelijk dat u nog een deel van uw hypotheek aflossingsvrij mag houden en ook bijvoorbeeld een eventueel gekoppelde rekening of verzekering mag houden. Ook wanneer u nu zou gaan verhuizen of bijvoorbeeld uw lening zou oversluiten naar een andere geldverstrekker behoudt u dit recht. Uiteraard is het aan regels gebonden, maar laat u niet wijsmaken dat u uw gekoppelde spaarrekening niet mee zou kunnen nemen naar een andere woning. Helaas wordt vaak geadviseerd de gekoppelde rekening of verzekering af te kopen omdat dit verstandig zou zijn. In werkelijkheid is afkoop voor een adviseur vaak 'de kortste klap', omdat er in het aanhouden van deze rekening of verzekering de nodige extra tijd voor de adviseur gaat zitten en de consument vaak toch onwetend is…. Het afkopen van deze rekening of verzekering betekent echter ook dat u afscheid neemt van dit recht en nooit een nieuwe meer zal mogen openen. Terwijl behoud van deze rekening juist heel voordelig voor u kan zijn.

Kortom: laat u goed voorlichten over uw rechten. Mag een deel van mijn nieuwe lening aflossingsvrij blijven en is het verstandig een eventueel gekoppelde rekening of verzekering te behouden?

Twijfelt u aan een gekregen advies? Neem dan contact met mij op. Het bespaart u mogelijk veel geld!

Geert Jan Haringsma

GJH financieel advies

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio De Fryske Marren (De Friese Meren).

Aanmelden